viernes, 17 de febrero de 2012

Coca de llardons (Coca tova de llardons).

Darrerament , he estat apartada del meu bloc, però no la cuina.
Gràcies a tots els que heu anat passant per aquest lloc, encara
que la mestressa no actualitzés.

Bé aquesta coca de llardons, a casa nostra li diem coca tova de
llardons ja que habitualment quan diem coca de llardons tenim
present la coca de pasta de full :-), jo durant molts anys la he
anat fent, però no l´havia inclòs en el meu bloc, i ahir la vaig fer
per cel.lebrar el dijous gras i com una coneguda del meu poble em
va preguntar per la recepta via fb; he decidit penjar-la.

La recepta la estat tot un repte, durant molts anys, he anat fent
modificacions, rectificacions, i mil coses , fins trobar-li el punt de
satisfacció de paladar, textura i consistència. Ja fa 7 anys que
segueixo fent-la , i és una d´aquelles coses que quan la faig i la
dono a tastar a algú que no és de casa, estic tota aspectant a veure
que li sembla,( ja que la fórmula es momecuina), i el pare d´altres
a l´hora de la val.loració es molt important.

Aquí la coca acabada de sortir del forn.

el tall

Ingredients

500 grams de farina
30 grams de llevat de forner
50grams de llet tèbia per deixatar el llevat
250 grams de margarina
ratlladura de 1/2 llimona
1 cullaredeta petita( mida cafè) de canyella molta
1 cullaredeta petita de sal
45 grams de sucre
150 grams de llardons (triturats)
3 ous sencers
1 cullaradeta petita de vainilla líquida
2 cullerades soperes de sucre invertit( si no en teniu, es pot
fer sense).

Per guarnir:

1 ou deixatat amb una mica d´aigua
sucre llustre o glass per quan surti del forn.

Preparació:

tamisem la farina i la posem en un vol gran, deixatem el llevat
de forner amb la llet tèbia i l´incorporem a la farina tamitsada
tot seguit li afegim els 3 ous sencers, la cullaradeta de vainilla
la ratlladura de la llimona, el sucre, la margarina a temperatura
ambient, la cullaradeta de sal i les dues cullerades de sucre
invertit(si no es té, no se´n posa i llestos), i la cullaradeta de
canyella molta. Amalgamem tots els ingredients amb la vareta
amasadora o manual, es una pasta molt untosa, quan la tinguem
tota ben unida i ens quedi tot ben integrat hi afegim els llardons
triturats,( tenint em compte que n´hem de reservar un
quants
per possar a sobra de la coca , quan ja hagi
llevat abans d´entrar
al forn); deixarem reposar 10 minuts
la pasta en el vol que ho hagem fet per tal de que no ens quedi
una pasta nerviada. Passats els deu minuts , poseu en una placa
de forn amb paper tota la massa, ben estes-sa , per estendre va
molt be untar-se les mans amb oli per tal de poder repartir-la
be, d´aquesta manera no s´ens queda la pasta enganxada a les
mans; tapem la safata amb un full de paper de forn i sobre
d´aquesta una tovalloleta de rus, durant un parell d´hores per
tal de que pugi be. Un cop hagi passat el temps, pintarem amb
molta cura la coca amb ou deixatat amb una mica d´aigua per
tal de que quedi fina, i a sobre de l´ou i afegirem la resta dels
llardons que ens queden, un polset de sucre no molt per tal de
que ens fagi una mica de costra ( que fa contrast en boca , al
mossegar), i posarem al forn pre-calentat a 160º durant uns
20 0 25 minuts, fins que veiem que està cuita. Un cop surt del
forn, la enfarinarem tota ella amb sucre glass.

La deixem repossar fora de la placa del forn, en una graella o

reixeta per tal de que no en fagi humitat abans d´emplatarla

per servir.

Molts petons a tots, i Bon Carnaval.

4 comentarios:

MaryLou dijo...

Benvinguda de nou!!!! si fas aquesta coca fa tants anys es garantia suficient per provar-la!!!
Una abraçada

Cuinetes-Carme dijo...

Montse,
Així no l'he fet mai, però ha d'estar també molt bona. Ho apunto per una propera vegada.
petons.

Mome dijo...

Gràcies, guapísima ,agraeixo molt la teva rebuda,:-),si la fas ja diràs que et sembla, estic oberta a tota mena de comentaris, ja saps,jeje, el cert es que es tota ingeniada meva. molts petons.

Mome dijo...

Carme,es totalment diferent a les típiques de full, però a casa nostra aquesta agrada molt, una abraçada i bon Carnaval.