Espigalls o brotons (Verdura de la meva comarca El Garraf).

Avui una verdura que es fa a la meva comarca, el Garraf, encara
tenim la sort de poder gaudir d´aquesta meravellosa verdura,
que se que molts no conexeu. es cultiva a la nostra zona i hi han
pocs pagesos, que segueixin f ent-ne aquest coltiu, jo tinc la gran
sort , de que cada setmana vaig al mercat i puc gaudir de les
verdures de La Remei i en Jaume ,son encantadors i sempre
estan atents a la gent, com ella diu, els d´aqui!!., ja estem esperant
els espigalls.

Be la definició d´aquesta verdura es:
La col brotonera és una varietat de col que només produeix fulles
allargades. D'octubre a novembre genera uns brots amb molta fulla
que s'anomenen col verda o col de brotó a Sitges, i Brotons a la resta
del Garraf. Al gener, quan té lloc la floració, apareixen els espigalls,
que es poden collir fins al mes de març. Els espigalls tenen un gust
suau a col.



aqui os deixo una foto de la Sra. Remei en el seu camp de espigalls
( la foto la he agafat de la seva web, i aqui os deixo el enllàc, per que el que
vulgui li dongui una miradeta!!!.



i aqui els meus brotons, que a Sitges en diem brotons, quan ja comença
a esgotar-se la planta i comença a fer la floreta, a casa meva es encanten
els brotons, que son molt fins de gust.

aqui els meus brotons crus i cuits.

Per coure la verdura, quan es de principi de temporada, tal i com es fa per
aprofitar tot, fas al final del espigall una creu i aprofites tota la verdura, ja
que el tronc, de la part d´abaix es més gruixut i fent-ho així es fa servir tota
i es queda cuita per un igual.

SI VOLEU VEURE VIDEOS , MIREU LA WEB, PER TENIR MÉS REFENCIA.

Aquesta verdura, acompañada amb una bona arengada, es de primera
i un cop cuita i pasada amb uns alls tendres i un tall de cansalada, un plat
millor que els de ministre.

Be ja ho es fet un rotllo, es que ja sabeu, com tot català, de cada seva,
propaganda en fa!!

Petons.


7 comentarios:

  1. Perhaps you would appreciate my wallpaper art on Ping Desktop / Laptop Wallpapers:
    http://screenfonds.blogspot.com/
    Heavily Babe oriented, I guess it's mostly for men.
    Gender neutral, and certainly no less important to me is my poetry on Single Swingle:
    http://singleswingle.blogspot.com/
    - Peter Ingestad, Sweden

    ResponderEliminar
  2. Thank you for your visit, a go to visit you now.

    ResponderEliminar
  3. Hola! T'he descobert pels comentaris que has fet al blog del Manel. No coneixia gens aquesta verdura, sembla increïbles les vairetats que hi ha i que no coneixem. Quin gust fa? De col? La setmana que ve la buscaré pel Mercat, a Sabadell, a veure si la trobo entre els pagesos ;)

    ResponderEliminar
  4. Hola Gemma,es un plaer, gracies per la teva visita i per el teu comentari.
    Be . jo crec que a Sabadell, no se si els pagesos tal i com tu dius, en tindrán si en hi ha algun del Garraf, pot ser si, i ve en quant el gust, no te un gust de col forta, es un gust de col molt fina i suau. Jo ahir vaig anar al mercat de Vilafranca i la vaig trobar en un pagès d´aquells que ja gaire be no queden, a veure si tens sort i la pots provar, que si us agraden les verdures aquesta es peculiar, Molts petons i si vols aquí es casa teva. :).

    ResponderEliminar
  5. quina gràcia, no havia sentit mai a parlar d'aquesta verdura, els espigalls, però en veure les fotos m'he adonat que en vaig menja a lisboa, en posaven sovint com a acompanyament del peix i no vais aconseguir esbrinar què era. ara ja ho sé :D

    ResponderEliminar
  6. Be, ja veus que el mon es petit, jaja
    jo no sabía que allà en hi havia, així que som dos els sorpresos. gracies Manel, petons

    ResponderEliminar
  7. A Portugal tenen els 'grelos do nabo' que si bé tenen certa semblança amb la fulla quan estan florits, no són una col sino un nap.

    Salut a tots.

    ResponderEliminar